Verslag bezoek Rotterdam door SG Ongering

Vrijdag 27 mei 2016 bracht de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Lidewijde Ongering, een bezoek aan Rotterdam. Insteek was kennismaking met de Green Deal ZES en zelf te zien en te horen wat er in een stad als Rotterdam allemaal speelt.

Nog voor dat de middag officieel begonnen was had de Secretaris-Generaal al een mooie ervaring te pakken door met een waterstofauto te arriveren bij de Rotterdam. Op de 40ste verdieping van dit indrukwekkende gebouw werd de officiële aftrap gedaan door Stella Leijten, afdelingshoofd Verkeer & Vervoer gemeente Rotterdam. De bijeenkomst begon met een voorstelronde van de koplopers van de Green Deal Zero Emissie 010. Daarop volgde een kleine uitstap naar de Binnenstadsservice Rotterdam, een collectief ontvangst- en verzendmagazijn namens de gezamenlijke winkeliers en andere organisaties die in de (binnen)stad gevestigd zijn. Ongering werd door DHL, een deelnemer aan de chauffeursgame, naar de locatie gebracht.

Na dit bezoek stond een rit naar het Schouwburgplein gepland met een elektrische bakwagen van Heineken. Op het Schouwburg stonden verschillende fietskoeriers van DHL klaar om de Secretaris -Generaal te verwelkomen en te laten zien wat er op het gebied van koeriersdiensten per (cargo) fiets allemaal al mogelijk is.

Het laatste uur van het bezoek aan Rotterdam stond in het teken van een rondetafelgesprek met mevrouw Ongering en de koplopers in Rotterdam. Waar lopen deze koplopers tegenaan? Wat werkt wel en wat niet? Wat kan de overheid doen om zero emissie in de stad te bespoedigen? Onder leiding van TNO werd het een geanimeerd gesprek waarbij de echte knelpunten niet uit de weg gegaan werden en de vraag aan de Secretaris-Generaal gesteld werd om als Ministerie een aantal zaken op te pakken.

Kortom: Een gevarieerd en constructieve bijeenkomst!

20160601 werkbezoek_int_21620160601 werkbezoek_int_233

 

Log in with your credentials

Forgot your details?