Living Lab Amersfoort

Beschrijving

Foto's

Picnic is een online supermarkt met een nieuwe distributiemethode waarmee ze in staat is de boodschappen zonder onnodige tussenschakels in de wijk rond te brengen. Doordat de efficiency van de keten hoog is, zijn de kosten van deze nieuwe manier van distributie laag en kunnen de prijzen voor de boodschappen laag zijn en de bezorging gratis. Voor de bezorging wordt gebruikt gemaakt van elektrische voertuigen, als alternatief voor de dieselwagens met hun fijnstofuitstoot die veel andere bezorgdiensten gebruiken.

Picnic biedt een boodschappenservice die gemakkelijk, goedkoop en duurzaam is.
Momenteel is het bedrijf actief in Amersfoort, Leusden, Soest, Utrecht, Almere en Maarssen.
Komend jaar staat uitbreiding met 10 tot 15 steden op het programma. Over vijf jaar hoopt men een groot deel van NL te bedienen. In kleinere steden met pakweg 40.000 inwoners zou het businessmodel ook heel goed kunnen werken.

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

Het model van Picnic betekent een revolutie in de supermarktbranche. Picnic maakt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen díe levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk zijn besteld. Op die manier gaat er niets verloren. Picnic maakt bij de bezorging met de elektrische autootjes ook een einde aan de uitstoot van fijnstof in de steden. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van auto’s, die consumenten normaal gebruiken om een paar keer per week op en neer naar de supermarkt te rijden.

Klanten van Picnic kiezen voor een geheel nieuwe manier van boodschappen doen. Ze bestellen met een app op hun mobiele telefoon de boodschappen en krijgen deze vervolgens gratis thuisbezorgd. De klant kiest zelf welke rit het beste uitkomt en weet tot op een half uur precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. Ook het groeiende aanbod van lokale producten wordt veel genoemd als reden om de traditionele supermarkt vaarwel te zeggen. Picnic zoekt naar lokale ondernemers om mee samen te werken.

Betrokken partijen

Op basis van klantbestellingen bestelt Picnic bij leveranciers; zij leveren vervolgens aan het Fulfilment Center (FC).

Log in with your credentials

Forgot your details?