Living Labs “De Combinatie”

Beschrijving

Foto's

Deudekom Verhuizingen, Aad de Wit Verhuizingen en Apollo Verhuizingen werken in een vier jarige raam overeenkomt samen voor de Gemeente Amsterdam. De aanleiding hiervoor is de toenemende mate waarin binnensteden gesloten zijn voor oudere trucks. Deudekom bijv. heeft veel werk in stedelijk gebied waar vermindering van uitstoot en lawaai belangrijk is. Dit betekent dat het werk ook gedaan kan worden door elektrisch aangedreven voertuigen. De gemeente Amsterdam faciliteert dit met een subsidie. Als eerste stad ter wereld is de Gemeente Amsterdam vanaf september 2015 haar interne en externe verhuizingen elektrisch en dus zero-emissie gaan uitvoeren. De Gemeente Amsterdam had op de duurzaamheidsagenda staan om haar interne en externe verhuizingen elektrisch te gaan uitvoeren.

Hiervoor was er een tender uitgeschreven. De winnaar van de tender zou geselecteerd worden op basis van Best Value. Expertise stond hierin dus centraal. Deudekom Verhuizingen, Aad de Wit Verhuizingen en Apollo Verhuizingen (ook wel ‘’de combinatie’’ genoemd) hebben deze tender gewonnen. Het samenwerkingsverband is ook ingegeven vanwege de complexe logistiek en de wens van de gemeente voor één coördinatie- en aanspreekpunt.

Primair doel: Het verminderen van uitstoot en lawaai.
Korte termijn: Het aantal verhuizingen met elektrische voertuigen vergroten.
Middellange termijn: Het reduceren van de CO2 uitstoot door alle verhuizingen elektrische uit te voeren.

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

De volgende operationele voordelen worden behaald door projectdeelname:
• De Gemeente Amsterdam kan als eerste stad ter wereld zeggen dat zij haar interne en externe verhuizingen elektrisch en dus zero-emissie gaan uitvoeren.
• De bedrijven die deze verhuizingen gaan uitvoeren komen in de media, waardoor zij ook meer bekend zullen raken bij andere partijen.
• In de praktijk is het zo dat er afhankelijk van de grootte van de opdracht één of meerdere elektrische aangedreven trucks en het personeel van meerdere verhuisbedrijven inzet wordt. In het aantal verhuizingen vinden veel pieken en dalen plaats, waardoor je door deze samenwerking een constante hoeveelheid mensen aan het werk kan zetten. De continuïteit van een bedrijf wordt hierdoor gewaarborgd. In het project wordt er gebruik gemaakt van elektrische voertuigen. De chauffeurs hebben even moet wennen, maar nu wil iedereen het liefst op de elektrische trucks rijden.

Succesfactoren:
• Minder CO2 uitstoot.
• Samenwerking tussen verschillende bedrijven, waardoor je van elkaar kunt leren. Ook kun je door samen te werken elkaars pieken en dalen opvangen.
• Werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De drie bedrijven hebben met de gemeente afgesproken dat vier procent van de omzet teruggaat naar de stad in de vorm van een social returnproject. Daarvoor leiden de drie bedrijven jaarlijks minimaal drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot verhuizer.
• Verhuisondersteuning bieden aan gezinnen met onvoldoende financiële middelen.
• Continuïteit in de bedrijfsvoering.
• Met elektrische voertuigen kun je in de toekomst in de stad blijven rijden. Hierdoor hebben wij een voorsprong op andere bedrijven.

Struikelblokken
• Het traject om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te laten stromen. Er zijn nu twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in gestroomd bij Deudekom Verhuizingen.
• Het vinden van geschikte voertuigen. Het aanbod elektrische voertuigen is op dit moment minimaal.
• De laadinfrastructuur. De beperkte capaciteit aan elektriciteit om de voertuigen op te kunnen laden. Hiervoor dient een investering

Betrokken partijen

Apollo Verhuizingen

Aad de Wit Verhuizingen

Deudekom Verhuizingen

Gemeente Amsterdam

Log in with your credentials

Forgot your details?