Living Labs Fietskoeriers


Beschrijving

Fietskoeriers.nl is de eerste en enige pakketbezorgservice op de fiets mét landelijke dekking. In dertig steden op de fiets en erbuiten met auto’s op groengas. Fietskoeriers.nl werd in 2017 uitgeroepen tot meest innovatie initiatief in de e-commerce. Het kreeg daar de Shopping Award Game Changer voor. ‘Fietskoeriers.nl zet een nieuwe standaard in delivery’, zo luidde het juryoordeel.

Locatie

Operationeel in 30 steden op de fiets, erbuiten met auto’s op groengas. Iedere locatie in Nederland is bereikbaar. Gemiddeld start elke twee maanden een fietsvestiging in een nieuwe stad.

Foto's

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

Succesfactoren die hebben bijgedragen aan de groei van Fietskoeriers.nl:

Geloof in duurzame bezorging
De initiatiefnemers van Fietskoeriers.nl geloven dat een landelijk dekkend bezorgnetwerk mogelijk is als je samenwerkt met andere fietskoerierbedrijven in andere steden. Om dat platform te creëren is een landelijke infrastructuur tussen de steden gerealiseerd. Daarnaast is het noodzakelijk dat het geloof er is bij de afzonderlijke fietskoerierbedrijven, er een sociaal verdienmodel onder ligt en dat iedereen inziet dat Fietskoeriers.nl commerciële mogelijkheden biedt door de blijvende groei in de pakketmarkt. Al deze factoren hebben er aan bijgedragen dat Fietskoeriers.nl een kans krijgt en operationeel staat als een huis.

Meer mogelijk op de fiets
Fietskoeriers.nl richt zich op de B2C-markt en ook op de B2B-markt. Voor de belevering van bedrijven in binnensteden is de fietskoerier zeer geschikt. Een factor die meespeelt hierin is de ontwikkeling van de vrachtfiets. Vroeger waren het alleen kleine pakketjes en brieven, maar tegenwoordig kan een fietskoerier op een vrachtfiets gemiddeld 2m3 tot 150 kilogram meenemen.

Het momentum is goed
Ook externe factoren hebben meegespeeld in het succes. Fietskoeriers.nl springt in op een vraag om duurzame bezorging vanuit de consument. Het momentum is goed. Wie ergert zich niet als er weer een busje het verkeer ophoudt in de straat terwijl de motor stationair draait? Ook draagt Fietskoeriers.nl bij aan een oplossing om de toenemende verkeersdruk en verslechterende luchtkwaliteit in steden te verminderen. Dat wordt gewaardeerd door volgende generaties, politiek en de webshops die intrinsiek duurzaam zijn.

We willen en we kunnen
Er zijn ook uitdagingen. Fietskoeriers.nl begeeft zich in een concurrerende markt en we willen het wel van de daken schreeuwen dat er een duurzaam bezorgalternatief is. Daarnaast zijn er belastingtechnisch geen voordelen voor de duurzame bezorger, terwijl de voordelen voor mens en milieu overduidelijk zijn. Een struikelblok waar we zelf rekening mee moeten houden is dat we graag vooruit willen, maar dat politieke en economische processen tijd vergt en energie kosten.

Betrokken partijen en andere specs
18 Fietskoeriersbedrijven zijn aangesloten bij Fietskoeriers.nl. In 30 steden wordt gefietst op vrachtfietsen en trikes. In Amersfoort staat het centrale sorteercentrum. Ondersteunende diensten zoals administratie, logistiek management, ICT, marketing & communicatie en directie worden vanuit Zwolle uitgevoerd. De software is in eigen beheer ontwikkeld met een state of the art Track & Trace-systeem. Tot het laatste moment is de bezorglocatie te wijzigen. Het zorgt ervoor dat in het eerste jaar 98% van alle pakketjes bij de eerste poging wordt bezorgd. Uniek in de pakketbezorgwereld. Fietsen maakt de wereld mooier.

Log in with your credentials

Forgot your details?