Living Lab Delft

Beschrijving

Foto's

Stadslogistiek Delft is een initiatief van PostNL in samenwerking met de gemeente Delft, om middels logistieke dienstverlening de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Stadslogistiek bundelt goederenstromen aan de rand van de stad in een stadshub en bezorgt de goederen binnen Delft op het moment dat de ontvanger dat wil met (kleine) elektrische voertuigen. Deze voertuigen zijn schoner en ook zijn er zo minder verkeersbewegingen. Dat maakt het wonen, werken en winkelen in de stad aangenamer. De eerste klanten zijn geïmplementeerd, onder andere vervoerder Skynet en opticien Specsavers. Ook haalt en brengt Stadslogistiek retail bestellingen voor bijvoorbeeld bloemisten en Bakker Bart in Delft.

Als living lab ontwikkelt Stadslogistiek nieuwe dienstverlening door het opzetten van pilots. Zo is een pilot gestart voor het ophalen van droog afval (karton en plastic).

Ook vragen nieuwe vormen van stadslogistiek om andere voertuigen, die zero-emission zijn, minimale impact hebben op leefbaarheid en makkelijk wendbaar zijn in de stad. Hierdoor is een ‘one-size-fits-all’- model niet mogelijk, maar is het noodzakelijk meerdere soorten voertuigen in te zetten.

Stadslogistiek zet kleine voertuigen in voor kleine goederen. PostNL is sinds 2012 gestart met Goupils voor kleine pakketten: deze net zo efficiënt als een bestelbus en veel sneller dan grote voertuigen. Ook cargo-fietsen worden getest, deze hebben in de toekomst een interessante rol in stadsleveringen. Deze fietsen zijn goedkoop, schoon en veel verschillende mensen kunnen er op rijden (zonder rijbewijs). Voor pallets en rolcontainers zijn grotere voertuigen nodig. Omdat elektrische vrachtwagens nu te duur en te groot zijn, testen we nieuwe concepten. Momenteel test Stadslogistiek een aanhanger voor de Goupil, zodat pakketten én rolcontainers meegenomen worden.

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

Wethouder Stephan Brandligt is blij met het nieuwe stadslogistieke centrum. De gemeente Delft doet dan ook graag de eerste stap en zal waar mogelijk alle zendingen voor de binnenstad via Stadslogistiek Delft laten bezorgen. Hij hoopt dat ondernemers in Delft veel gebruik zullen maken van deze nieuwe dienst. Stadslogistiek Delft ontwikkelt ook nieuwe diensten die passen bij de wensen van consumenten en ondernemers in de stad van morgen. Bijvoorbeeld het ’s avonds thuisbezorgen van producten die de consument ’s middags in de winkel heeft gekocht. Lees meer

Betrokken partijen

Gemeente Delft
Post NL

Log in with your credentials

Forgot your details?