Living Lab Groningen

Beschrijving

Foto's

Eind 2014 ondertekende staatssecretaris Wilma Mansveld met wethouder Van Keulen en meer dan 50 verschillende ondernemers en vervoerders in Groningen de Green Deal ZES. Op dit moment ontplooit de gemeente initiatieven om de venstertijden in de binnenstad te verruimen, mits een vervoerder elektrisch rijdt. Daarnaast zet de gemeente grote stappen in het creëren van een volledig bus- en autovrije binnenstad buiten die venstertijden. De noodzaak elektrisch te rijden zal zich zelfs uitstrekken naar de taxibranche: de verwachting is dat het hart van de binnenstad in de toekomst alleen nog maar toegankelijk zal zijn voor elektrische taxi’s.

Daarnaast ontstaan er in de markt prachtige initiatieven: Cargohopper gaat vanaf een hub aan de rand van de binnenstad de retailers in de binnenstad bevoorraden met elektrische vrachtautootjes, zoals ze dat in Utrecht, Enschede en Amsterdam ook al doen. Dat hub-concept zal in Groningen verder worden uitgerold: grote logistieke hubs aan de rand van de stad, en kleinere hubs in de wijken en in de binnenstad – alles om het aantal autokilometers te verminderen.

In de binnenstad van Groningen wordt elektrisch rijden niet alleen maar gestimuleerd: elektrisch rijden wordt een voorwaarde om de binnenstad nog in te mogen.

Deze koploperbedrijven gaan elektrisch goederen leveren in de Groningse binnenstad. Bedrijven die de “deal” zijn aangegaan zijn:

  • DeliXL
  • PostNL
  • Wasautomatenverhuur
  • Klaas de Vries Schilders
  • Koopman Transmission
  • Makro

Door de gemeente Groningen wordt ontheffing verleend aan deze bedrijven om buiten de venstertijden in de binnenstad te bevoorraden. Hierdoor kunnen de elektrische voertuigen intensiever worden ingezet en is een betere business case mogelijk. De Groningse Green Deal is mede mogelijk gemaakt door Nissan, Renault, RoyalHaskoningDHV en EnergyExpo.

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

Betrokken partijen

Nissan
Renault
RoyalHaskoningDHV
EnergyExpo

Log in with your credentials

Forgot your details?