Living Lab Vleuterweide

Beschrijving

Foto's

Sinds het najaar van 2014 is in het Utrechtse winkelcentrum Vleuterweide een initiatief gestart waarbij pakketjes kunnen worden afgeleverd bij een goederenuitgiftepunt (GUP).

Een GUP is een locatie aan de rand van winkelgebieden, gelegen aan een doorgaande vrachtroute waar kleine zendingen/goederen voor of afkomstig van de detailhandel gelost of geladen kunnen worden. Een GUP kan ook gebruikt worden door pakketdiensten voor de particuliere markt. De aflevering op eindbestemming kan met elektrische voertuigen door een separate organisatie worden uitgevoerd. Detailhandelaren kunnen ook zelf hun goederen van het uitgiftepunt afhalen. Het aanbod is een makkelijk bereikbaar afgifte- annex ophaal-punt, wat de hele dag bereikbaar is. De vraag is naar ondernemers die gebruik maken van dit gemak.

Dit initiatief, één van de living labs van de Green Deal ZES in Utrecht, komt langzaam maar zeker op gang: ca. de helft van de winkeliers in het winkelcentrum laat een deel van haar pakketjes bezorgen bij dit goederenuitgiftepunt. Het drop off punt wordt geëxploiteerd door stichting Abrona; een welzijnsorganisatie die de pakketbezorging heeft gecombineerd met de dagbesteding van haar cliënten. Een bezorgteam neemt daar de zending in ontvangst en levert die bij de geadresseerde winkel af. Voordeel hiervan is dat bevoorradende voertuigen niet meer het winkelgebied hoeven in te rijden. Dat scheelt tijd, en komt de leefbaarheid en veiligheid in het winkelcentrum ten goede. De komende maanden zullen alle betrokken partijen de samenwerking verder intensiveren; ambitie is om zo veel mogelijk geschikte pakketzendingen via het drop off punt te laten lopen.

Interview met initiatief / betrokken wethouders

Website en links

Betrokken partijen

TLN
Gemeente Utrecht
Ondernemers Vleuterwijde
EVO
Abrona

Log in with your credentials

Forgot your details?